Inhoud
- Mariaverering
- Inleider
- Solisten
- Voor koor- en orkestdeelnemers
- Zingen met Luther en Bach
- Johannes Passion: tenoren en bassen welkom
Zondag 1 december
Geertekerk Utrecht – 19:30-20:30 uur
Cantate: Meine Seele erhebt den Herren (BWV 10)
Inleider: Tamar Brüggemann
Dirigent: Gerrit Maas
Mariaverering
In de reeks koraalcantates die de BCU dit jaar uitvoert is Meine Seele erhebt den Herren een bijzonder geval. De tekst en melodie zijn niet, zoals bij andere koraalcantates, gebaseerd op een protestants kerklied uit de tijd van Luther, maar op de tekst van het gregoriaanse Deutsches Magnificat: Luthers vertaling van de lofzang van Maria die, in verwachting van Jezus, haar nicht Elisabeth bezoekt. Die lofzang maakte oorspronkelijk deel uit van de katholieke liturgie. In het Lutheranisme waren enkele elementen uit het katholicisme bewaard gebleven, waaronder een beperkte Mariaverering. De kerkgangers uit de tijd van Bach waren dan ook goed bekend met Maria’s lofzang.
Inleider
Inleider is Tamar Brüggemann. Sinds 2008 geeft zij regelmatig inleidingen bij Bachcantates Utrecht, waarbij ze in de tekst of ontstaanscontext aanknopingspunten zoekt voor de betekenis in het heden. In het dagelijks leven is ze directeur van Wonderfeel, het buitenfestival voor klassieke muziek dat ze in 2015 oprichtte. Ze begon haar loopbaan bij het Festival Oude Muziek Utrecht en was enkele jaren zakelijk directeur van Holland Baroque. Tamar is bestuurslid van de European Festivals Association. In haar vrije tijd plant ze bomen in het European Festivals Forest in IJsland, om zo Wonderfeel en andere festivals in Europa te helpen richting een klimaatneutrale toekomst.
Solisten
Sopraan
Estelle de Koning, 27, is een veelzijdige sopraan. Estelle studeert klassieke zang aan het Utrechts conservatorium en zingt als solist op verschillende podia in Nederland en buitenland. Ze was onder andere te horen in het Requiem van Mozart, het Magnificat van Bach, het Utrechts Te Deum van Händel, en het Requiem van Fauré. Estelle voelt zich het meest op haar plek wanneer ze verhalen kan vertellen door muziek.
Alt
Mezzosopraan Luise Kimm studeerde in Augsburg, Essen en Den Haag de vakken muziekwetenschap en klassieke zang met een minor in Oude Muziek. Zij was lid van o.a. de Nederlandse Bachvereniging en Cappella Amsterdam. Tegenwoordig treedt zij vaak op met het Laurens Collegium Rotterdam.
Tenor
Tenor Gijsbert Westland verkoos na zijn studie Engels zijn hart te volgen en zang te gaan studeren. Hij volgt nu een masterstudie Klassieke Zang bij sopraan Marjan Kuiper en treedt inmiddels op als solozanger en met professionele ensembles zoals het Laurens Collegium Rotterdam en Capella Amsterdam. Hij soleerde onder meer in oratoria, de Passionen van Bach en het Requiem van Mozart.
Bas
Sinds zijn afstuderen aan het conservatorium van Utrecht, 18 jaar geleden, is Marijn Zwitserlood actief als solist bij allerlei koren en orkesten in Nederland. Zo zong hij bijvoorbeeld de Elias van Mendelssohn, de Schöpfung van Haydn, het Requiem van Mozart en de Johannes-Passion, de Matthäus-Passion en vele cantates van Bach.
Voor koor- en orkestdeelnemers
De repetities voor koor en orkest op vrijdag 29 november zijn in Parnassos en beginnen om 19.00 uur. Voor het koor staan de downloads bij Bladmuziek koor. De downloads van de partijen voor het orkest staan klaar op Bladmuziek orkest. Voor deze pagina moet worden ingelogd.
Zingen met Luther en Bach
Zin in koralen zingen én meer te weten komen over de achtergronden ervan? Kom dan naar de middag ‘Zingen met Luther en Bach’ op zondagmiddag 19 januari 2025 in de Geertekerk! Deze zangmiddag is een onderdeel van het project L500B300 (Luther 500 jaar, Bach 300 jaar). Initiatiefnemer Lydia Vroegindeweij, die promotie-onderzoek deed naar de samenhang tussen de liederen van Luther en de koraalcantates van Bach, deelt haar ontdekkingen graag met alle deelnemers.
Maar natuurlijk wordt er vooral veel gezongen. De middag wordt afgesloten met een korte vesperviering, waarin enkele liederen ook hun liturgische plek krijgen. Kortom een actieve, leerzame en inspirerende middag rondom het jubilerende kerkmuzikale erfgoed. De middag is vrij toegankelijk voor iedereen en de vesperviering is ook open voor publiek. Meer informatie is hier te vinden.
Johannes-Passion: tenoren en bassen welkom
Het duurt weliswaar nog een aantal maanden, maar we kijken nu al uit naar de uitvoering van de Johannes Passion (versie 1725) op zondag 6 april 2025. Voor sopranen en alten is het maximum aantal deelnemers intussen bereikt, maar voor tenoren en bassen zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Belangstellende tenoren en bassen kunnen zich aanmelden via dit formulier. Na aanmelding hoort u op korte termijn of u geplaatst bent.
De bijdrage voor koordeelnemers is 60 euro. Dit is inclusief de bladmuziek (de bladmuziek van de meer bekende editie 1724 van de Johannes Passion wijkt te veel af van de editie 1725 die wij uitvoeren en kan daarom niet gebruikt worden). Van de deelnemers wordt verwacht dat zij de muziek thuis instuderen en deelnemen aan alle repetities. Het repetitieschema is als pdf te downloaden bij Bladmuziek koor: Johannes-Passion.