Zingen met Luther en Bach

Een ontdekkingsreis langs religieus en cultureel erfgoed

In 1524 zette Martin Luther de toon voor het protestantse kerklied. Hij schreef zelf nieuwe liederen en zette dichters, componisten en drukkers ertoe aan om mee te werken. Dit project leidde tot de eerste drie gezangboeken, die nu dus 500 jaar bestaan. In 1724/1725 bracht Johann Sebastian Bach een eerbetoon aan deze collectie en andere vertrouwde liederen met zijn jaargang koraalcantates. Cantates waarin vooral de inhoud van elk lied beter werd uitgelegd voor de kerkgangers in Leipzig, met behulp van geliefde muzikale vormen zoals aria’s en recitatieven.

Net als nu waren er ook in Bachs tijd volop discussies over de inhoud en de waarde van kerkliederen voor het geloofsleven. Verschillende stromingen verdedigden hun liedvoorkeuren en recent onderzoek van bronnen uit de 18e eeuw levert ons een boeiende nieuwe kijk in dit erfgoed op.

Tijdens deze middag ‘Zingen met Luther en Bach’ nemen we de deelnemers graag mee op reis in de tijd langs bronnen uit 1524 en 1724. Natuurlijk wordt er vooral veel gezongen, met daarbij korte toelichtingen gepresenteerd door Lydia Vroegindeweij. Zij deed promotie-onderzoek naar de samenhang tussen de liederen en de koraalcantates en ontdekte bijzondere relaties tussen de uitleg van liederen en Bachs muzikale keuzes.

Samen met enkele musici van BCU deelt zij deze ontdekkingen graag met alle deelnemers, afgewisseld met wat korte werkvormen, zoals puzzelvragen rond teksten mét de oplossingen in te beluisteren fragmenten van Bachs muzikale uitwerking van een lied. Kortom een actieve, leerzame en inspirerende middag rondom het jubilerende kerkmuzikale erfgoed.

Deze middag wordt afgesloten met een korte vesperviering, waarin enkele liederen ook hun liturgische plek krijgen.

Praktische gegevens

Voor wie: voor iedereen die nieuwsgierig is naar de kerkliederen, die Bach inspireerden voor zijn koraalcantates.

Wanneer: op zondag 19 januari 2025 vindt deze zangmiddag plaats in de Geertekerk in Utrecht.
Toegang is vrij.

Tijdschema:
13.00 – 13.30 inloop
13.30 – 14.50 zangmiddag deel 1
14.50 – 15.15 pauze
15.15 – 16.15 zangmiddag deel 2
16.15 – 16.30 pauze / ruimte klaarmaken voor liturgische gebruik in vesperviering
16.30 – 17.00 vesperviering

Deze zangmiddag is een onderdeel van het project L500B300.nl en wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Kerkmuziek Netwerk in samenwerking met Bachcantates Utrecht en de Remonstrantse gemeente Utrecht.